koeling2 koeling1

Een effectief koelsysteem bevordert het welzijn en de productiviteit van de dieren in warme periodes. Koelsystemen op basis van verdamping kunnen zowel bij varkens als pluimvee worden toegepast. Staltemperaturen boven de 30°C zijn kritiek en de productie neemt al af bij temperaturen beneden de 30 °C. SKOV biedt verschillende koeloplossingen die de temperatuur in de stal aanzienlijk kunnen verlagen.

DA 2000 hogedruk nevelkoeling

SKOV levert een compleet hoge druk nevelkoelsysteem. Het systeem bestaat uit een pompunit, roestvrij stalen buizen met koppelingen, bevestigingsmateriaal en nozzles. Onder hoge druk wordt water in de stal verneveld. Door de verdamping van de waterdruppeltjes wordt warmte aan de lucht ontrokken waardoor de temperatuur daalt. Daarnaast kan het hoge druk nevelsysteem gebruikt worden voor bevochtiging van de lucht. Door de stal met het systeem in te weken kan deze veel sneller en met minder water gereinigd worden.

DA 100/150 padkoeling

Padkoeling kan toegepast worden bij SKOV combi-tunnel- en tunnel ventilatiesystemen. Het koeleffect ontstaat door de verdamping van water in de koelpads waardoor de lucht in de stal gezogen wordt. De pads worden via een buis boven de pads nat gehouden. Het overtollige water wordt onder de pads opgevangen en weer hergebruikt om de koelpads nat te houden. SKOV levert een compleet systeem voor de montage van de pads in de tunnel inlaatopeningen. De watervoorraadtank is in het systeem ingebouwd zodat geen losse watertank nodig is. De pads zijn eenvoudig te monteren met behulp van een kliksysteem. SKOV gebruikt hoge kwaliteit koelpads met een lange levensduur.

 

 

 

 

 

SKOV koeling bij wandventielen.

Een LPV ventilatie systeem is uitermate geschikt voor het toepassen van hoge druk koeling. Door het verdampen van de nevel daalt de temperatuur in de stal. Indien er 1 norzel per ventiel toegepast worden kan de temperatuur in de stal ongeveer vijf graden dalen. Een koelinstallatie kan naast het koelen ook gebruikt worden om de vochtigheid te verhogen gedurende drogerperiodes.

SKOV heeft diverse soorten koelpompen in het programma.

De pomp is de basis van een hoge druk koelinstallatie. De hoge druk pomp wordt compleet geassembleerd geleverd. Een filter systeem zorgt er voor dat er vervuiling uit het water gehaald wordt. Skov heeft hogedruk pompen met verschillende capaciteiten. Afhankelijk van de capaciteit kan de pomp met 1 fase of als 3 fase aansluiting geleverd worden. Ook zijn er pompen met een frequentie omvormer waardoor het minimaal aantal norzels die tegelijk aan moeten staan lager wordt.

SKOV koeling in een pluimvee stal met tunnelventilatie.

In gebieden waar een hoge buitentemperatuur voorkomt kan de SKOV hoge druk koeling gebruikt worden in tunnel mode. Afhankelijk van het aantal norzels wordt de temperatuur met vijf tot 10 graden teruggebracht. Dit type koeling wordt aangebracht in de tunnel opening. Het aantal norzels kan aangepast worden afhankelijk van de hoeveelheid koeling of bevochtiging die gewenst is.

Grafiek met de temperatuur daling bij koeling.

De koeling wordt bereikt door het verdampen van water. Dit water wordt door middel van norzels als nevel met minuscule nevel druppels in de stal gebracht. Door het verdampen van de nevel druppels zal de temperatuur in de stal/afdeling lager worden. De hoge druk koeling wordt gestuurd door de SKOV klimaat computers. Bij hoge luchtvochtigheid zal de koeling afgebouwd worden.

SKOV koeling in een tunnel inlaat.

In gebieden waar een hoge buitentemperatuur voorkomt kan de SKOV hoge druk koeling gebruikt worden in tunnel mode. Afhankelijk van het aantal norzels wordt de temperatuur met vijf tot 10 graden teruggebracht. Dit type koeling wordt aangebracht in de tunnel opening. Het aantal norzels kan aangepast worden afhankelijk van de hoeveelheid koeling of bevochtiging die gewenst is.

Er bestaan verschillende types koel norzels.

De SKOV hoge druk leidingen zijn vervaardigd van roestvrij staal en zijn zuur bestendig. De gaatjes voor de norzels worden achteraf aangebracht waardoor de norzel altijd op de gewenste positie zit. De gepatenteerde norzel kan dus altijd in het midden van het ventiel geplaatst worden. De in Nederland toegepaste norzels zijn van roest vrij staal. Welk type er toegepast moet worden is afhankelijk van de diersoort en de luchthoeveelheid.